Obrácený jablkový koláč
Potřebné ingredience
1 kg jablek 250 g cukru krupice 150 g tutku 4 žloutky 400 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 400 ml mléka 4 bílky mouka a tuk na vymazání plechu Poleva: 100 g moučkového cukru 100 g tuku (másla) 4 lžíce kakaa 1 lžíce škrobové moučky 2 lžíce mléka 2 lžíce rumu
Postup přípravy
Velký plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Rozložíme je stejnoměrně na celý plech. V misce utřeme změklý tuk s cukrem (trochu cukru dáme stranou) a do tuku s cukrem zamícháme žloutky. Do odvážené mouky přimícháme prášek do pečiva. Bílky dobře ušleháme a na závěr do sněhu přidáme odložený cukru. Do žloutkové směsi potom střídavě přidáváme mouku a mléko, nakonec lehce zamícháme sníh s cukrem. Takto připravené těsto nalijeme na jablka, rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě. Prochladlý koláč polijeme polevou. Po jejím ztuhnutí krájíme na řezy.
Polevu připravujeme ve vodní lázni tj. v kastrolku, který nahříváme vodou, nikoliv přímo tepelným zdrojem. Nejdříve necháme rozpustit tuk, potom přidáme ostatní přísady
Polevu připravujeme ve vodní lázni tj. v kastrolku, který nahříváme vodou, nikoliv přímo tepelným zdrojem. Nejdříve necháme rozpustit tuk, potom přidáme ostatní přísady
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé